Zabalute englezesti partea I

Ma gandeam ca e util sa am o sectiune in care sa prezint zabalutele, mai ales ca nu am vazut nici un articol de felul asta in limba romana. Voi prezenta cele mai comune zabalute englezesti, poate in viitor o sa fac si o parte cu zabalute western. Nu stiu denumirile in romana asa ca la partea de denumiri o sa le dau in engleza.

Mullen Mouth sau Zabaluta intreaga

Este o zabaluta cu o actiune extrem de slaba din moment ce nu are nici o parte mobila care sa stea in interiorul gurii calului. Este extraordinar de buna pentru un cal cu cerul gurii mai jos care nu poate suporta o zabaluta mai complexa. Actiunea pe care o are este doar pe gingii. Singurul dezavantaj este ca transmiterea unui semnal de catre calaret este primita de cal intr-un mod destul de indefinit din moment ce nu zabaluta nu are parti independente care sa permita transmiterea unui semnal clar.

Alte variante:

Snaffle Bit sau Zabaluta Intrerupta

Asta este varianta cea mai utilizata de zabalute si este de regula foarte bine acceptata de cal si in acelasi timp usor de folosit de catre calaret. Sunt mai multe variante in care putem gasi aceasta zabaluta dar de regula au cam aceiasi actiune. Avand doua parti separate care se imbina la mijloc determina o actiune de „spargator de nuci” in momentul in care calaretul trage de darlogi.

Cele doua parti separate permit transmiterea unui semnal clar de la calaret catre cal si forta aplicata de calaret catre zabaluta va fi transmisa proportional catre gura calului.
Mai actioneaza in acelasi timp si pe gingii.

Si aici intalnim o multime de variante. Deosebit acest tip de zabaluta dupa:

1. partea de care se agata darlogii care poate fi de mai multe feluri

a) zabaluta intrerupta, cu cerculet. Acestea au dezavantajul ca pot ciupi buza calului din cauza partii de imbinare si adesea pot chiar trece prin gura calului daca se trage excesiv de un singur darlog si daca zabaluta nu este fixata corespunzator.

b) Zabaluta intrerupta, cu inel in forma de D. Acestea nu mai pot ciupi buza calului, in rest au acelasi efect ca si varianta rotunda. Plus de asta partea dreapta a D-ului ajuta si la transmiterea semnalului mai clar in momentul in care se trage de un singur darlog, partea dreapta impingand botul calului in directia opusa celei din care se actioneaza darlgul.

c) zabaluta intrerupta egg- but. O varianta extrem de asemanatoare cu varianta (a) si anume cea care se termina in cerculet. Numai ca aceasta varianta e astfel construita incat sa nu permita ciupirea buzei calului.

d)  Zabaluta intrerupta full – cheek. Varianta care exact aceiasi actiune ca o zabaluta intrerupta obisnuita doar ca partile exterioare au rolul de a intensifica semnalul prin actiunea asupra botului calului. Cand se trage de darlog intr-o directie se impinge in acelasi timp din partea opusa.

2. Forma partii interne, cea care intra in gura calului.

a) cu incheietura simpla (exact la fel ca toate modelele de zabaluta intrerupta de mai sus)

b) cu incheietura din mai multe parti


legatura franceza. O zabaluta cu actiune foarte usoara pt ca are doua incheieturi. Avand doua incheieturi se elimina actiunea de spargator de nuci asupra limbii si asupra cerului gurii.

legatura ovala. Marimea link-ului influenteaza gradul de severitate al zabalutei asupra limbii si asupra cerului gurii, cu cat link-ul e mai scurt cu atat actiunea va fi mai dura.

Billy Allen. Este o zabaluta cu atiune usora, „tubul” din interior avand doua roluri, in primul rand nu permite actiunea de „spargator de nuci”, avand o forma anatomica, dar permite transmiterea unui semnal clar si independent de catre fiecare darlog in parte.

Waterford. Din cauza ca zabaluta are multe link-uri se obtine un contact direct cu gura calului si previne actiunea calului de a se „sprijini” pe zabaluta de vreme ce nu are parti solide care sa permita acest lucru.

Slow twist. Are aceiasi actiune ca si zabaluta intrerupta cu o singura incheietura dar are in plus o actiune mult mai dura, mai ales asupra gingiilor, datorita faptului ca este rasucita.

Corkscrew. Zabaluta este mult mai dura decat cea anterioara pentru ca are mai multe parti care pot irita sau rani gingiile si buzele calului.

Single twisted wire. Foloseste durerea pentru a castiga atentia calului avand o actiune de „spargator de nuci” datorita faptului ca este intrerupta si are un singur link si in acelasi timp actioneaza dur asupra buzelor si gingiilor.

Double twisted wire. Similara cu cea de sus numai ca are doua parti, acest lucru determinand actiunea de „spargator de nuci” in doua locuri simultan.

Pelham-ul se foloseste impreuna cu un frau dublu, ideea este sa se foloseasca darlogii care sunt atasati de inelul mare 95 % din timp si in cazul in care este nevoie de mai multa forta sau de indicii mai clare se foloseste al doilea set de darlogi. A fost introdus pentru a inlocui setul cu doua zabalute care se foloseste in dresaj.
Pelham-ul vine in combinatie cu orice parte interna prezenta mai sus, putand avea o parte intrerupta, intrega, cu link, sau de alt tip, actiunea sa depinzand foarte mult de acest lucru. In plus mai aplica presiune asupra barbiei calului datorita lantului cu care este combinat.

Are o actiune relativ medie daca este folosita corect. Este destinata calaretilor cu experienta din cauza faptului ca sunt necesare doua perechi de darlogi.

Pelham cu parte intreaga

Pelham cu parte intrerupta

Pelham cu parte intrerupta cu link oval

Kimberwicke. Este similara cu un Pelham doar ca este mai putin rafinata. Darlogi se ataseaza oricaruia dintre cele doua spatii. Problema este ca va avea intotdeauna o actiune de intensificare a actiunii (leverage).


Gag bit. Este utilizata de calaretii experimentati din cauza ca poate avea o actiune foarte severa. Zabaluta are gauri in partea laterala, care poate fi in forma D sau cerc, pe unde sunt inserate bucati de franghie sau piele care apoi sunt atasate de frau. Ideea este ca in momentul in care calaretul trage de darlogi se determina o actiune care trage zabaluta in jos astfel incat sa exercite presiune asupra gingiilor in timp ce exercita presiune si asupra partii din spatele urechilor pe unde trece curelusa din componenta fraului.

Elevator. Poate avea 3 sau 4 inele in mod normal sau mai multe. Aceasta zabaluta este recomanda a fi folosita cu 2 perechi de darlogi, o pereche atasata inelului mare si o pereche unuia dintre celelalte inele in functie de forta care se doreste a fi exercitata, cu cat inelul este mai jos cu atat forta exercitata fiind mai mare.

Double twisted wire. Similara cu cea de sus numai ca are doua parti, acest lucru determinand actiunea de „spargator de nuci” in doua locuri simultan.
Reclame
Acest articol a fost publicat în harnasamentul calului și etichetat . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s