Furbura

Furbura, Laminita (Laminitis) este o afectiune extrem de dureroasa, de natura inflamatorie a tesutului laminal din interiorul copitei. Este o afectiune extrem de des intalnita la cai, mai ales in membrele anterioare, mai rar in membrele posterioare, si poate avea multiple cauze. Este o afectiune complexa care implica schimbari in sistemul cardiovascular, endocrin, renal si gastrointestinal si produce schimbari in ceea ce priveste sistemul imunologic si coagularea sangelui, asta pe langa probleme cauzate copitei.
Un cal care prezinta furbura prezinta si alte caracteristici ca :
– picioare calde

– pozitie anormala a ultimei falange in interiorul copitei , dificultati la mers, postura ciudata (FIG. 3)

In cazul unui cal care nu prezinta furbura putem vedea ca ultima falanga (Distal Phalanx P3) este intr-o pozitie paralela cu peretele copitei (Hoof wall).


In cazul in care furbura apare ultima falanga nu mai este intro-o pozitie paralela cu peretele copitei.

Dar ce se intampla mai exact in cazul in care se produce furbura?
Va fi cam greu de explicat si de inteles daca nu exista o cunoastere prealabila a anatomiei calului, dar voi incerca. Denumirile o sa le dau in engleza pentru ca, evident, nu am in fata o carte de anatomie in romana.

Ultima falanga (coffin bone, pedal bone), si anume osul care se afla in interiorul copitei este tinut in pozitia respectiva de un tesut laminar care leaga peretele copitei de a treia falanga. Sa ne gandim la unghia noastra care este „legata” de deget printr-o bucata de tesut. In momentul in care ne lovim tesutul se imflameaza si unghia cade. La cal, in momentul in care tesutul laminar se inflameaza acesta nu mai are aceiasi putere sa mai tina a traia falanga in pozitia initiala, este slabit mai exact. Inflamarea tesutului impiedica circulatia sangelui prin tesut si determina slabirea acestuia, desprinderea de peretii copitei.  In cazul calului actioneaza trei forte asupra celei de-a treia falange, gravitatia care o impinge in jos, tesutul laminar care o tine paralela cu copita si Deep Digital Flexor Tendon, care este un tendon care intervine de fiecare data cand calul face un pas.

Prin urmare in momentul in care tesutul laminar slabeste din cauza inflamatiei intervine forta gravitatiei care impinge a treia falanga in jos si tendonul respectiv care exercita o presiune care determina rotirea celei de-a treia falange si aparitia furburii. In cazuri grave cea de-a treia falanga ajunge sa strapunga solul copitei (FIG. 1).

Avem mai multe tipuri de furbura in functie de agentii cauzatori.

1. Furbura de suport (Support Laminitis) apare in momentul in care animalul este nevoit sa isi sustina greutatea pe un singur picior din cauza vreunui accident suferit la celalalt picior. Caii nu sunt proiectati sa isi sustina intreaga greutate in trei picioare. Picioarele anterioare preiau cea mai mare parte din greutatea animalului si in cazul in care unul dintre ele este accident si animalul nu isi pune greutatea pe el celalalt va trebui sa preia intreaga greutate determinand aparitia furburii.

2. Furbura Traumatica (Traumatic Laminitis) apare in momentul in care un cal este lucrat in mod excesiv de un teren dur cum ar fi asfaltul.

3. Furbura biochimica (Metabolic Laminitis) se refera la furbura determinata de excesul in alimentatie, inactivitate sau exces de carbohidrati.

4. Furbura de origine endocrina care apare ca urmare a unei boli a sistemului endocrin ca boala Cushing.

Furbura are mai multe faze de dezvoltare:

– Faza de dezvoltare
– Faza acuta
– Faza subacuta
– Faza cronica


Faza de dezvoltare (20 – 60 ore) incepe din momentul in care calul este expus agentului cauzator si se termina odata cu prima faza a furburii. In aceasta faza se incepe procesul de separatie a laminitei dar inca nu este prezenta durerea.

Faza acuta (24 – 72 ore) marcheaza schimbarile clinice care vor avea loc.
Incepe odata cu primele semne de furbura si continua pana la 72 ore in care nu se inregistreaza semne radiografice sau clinice de decadere mecanica a piciorului. Aceasta faza se incheie brusc cu rotirea ultimelei falange si cu „scufundarea” acesteia.

Faza subacuta (72 de ore) este o perioada de intensitate medie fara semne severe sau decadere mecanica a piciorului. Se incheie de regula fara semne de deteriorare permanenta a tesutului laminar.

Faza cronica incepe in momentul in care piciorul incepe sa decada mecanic.

Tratamentul de regula nu este o optiune asa ca este indicata prevenirea furburii si nu tratarea acesteia.

Sper sa fie de folos articolul.

FIG 1 . Poza cu copita care prezinta strapungerea solului copitei de catre a treia falanga.

FIG. 2 – Inele prezente pe copita care demonstreaza schimbarea fluxului de sange in copita si aparitia inelelor de crestere.

FIG. 3 – Pozitia calului in cazul furburii severe. Calul incearca sa isi sustina grautatea cu membrele posterioare si astfel sa scada greutatea distribuita pe membrele anterioare.

Acest articol a fost publicat în medicina. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

3 răspunsuri la Furbura

 1. ciui alexandra zice:

  exista tratament pentru furbura? Boala poate aparea si la vaci?

 2. raju zice:

  da asa este da parerea mea este urmatoarea…. trebuie sa fie tinut in apa rece cateva ore pe zi si plimbari lente prin apa . Asta ar fi cel mai bun tratament (asa am salvat un cal ) RAJU

 3. Nicoleta zice:

  exista cred, o confuzie intre laminita (care reprezinta inflamarea tesutului laminar, foarte dureroasa) si furbura, care este un proces pur mecanic, in care tesutul laminar cedeaza progresiv in sustinerea ultimei falange (aceasta avand diverse grade de severitate).
  Laminita poate fi cauzata de diversi factori (o schimbare brusca in alimentatie, o planta toxica, o schimbare in mediu, un vaccin, o deparazitare), iar furbura, fiind un proces mecanic, este cauzata de o presiune mare si de durata asupra peretelui copitei (suportul greutatii doar de partea periferica – prin potcovit, sau lasarea peretelui copitei prea mare). Aceasta este vindecabila (depinde insa si de gravitate) printr-o mentinere adecvata a formei copitei (fara potcoave, va recomand site-ul http://www.hoofhelponline.com pt a studia cum se pot mentine copitele intr-o forma sanatoasa, invatand sa faceti singuri aceasta)

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s