Fraul

Fraul este un echipament destinat obtinerii controlului asupra unui cal. Fraul este alcatuit atat din partea care se pune pe capul calului si care tine zabaluta cat si din darlogii care sunt atasati zabalutei.

Parti componente ale unui frau:

Principala componenta a unui frau este curelusa care sustine zabaluta in gura calului si care trece de o parte si de alta a capului calului pana in spatele urechilor acestuia. Restul partilor sunt aditionale dar au totusi o utilitate cat se poate de clara.

Botarul de exemplu are mai multe roluri:

– Rol estetic. Da un aspect mai echilibrat si mai impresionant calului in competitii. Cand este ridicat mai sus poate face ca un cap lung sa para mai scurt si mai bine proportionat.
– Sa tina gura calului inchisa sau macar sa preintampine situatia in care calul ar incerca sa scape de actiunea zabalutei prin deschiderea botului. Uneori poate impiedica un cal sa isi plaseze limba peste zabaluta si astfel sa scape de actiunea zabalutei.
– Poate fi util in combinatie cu alte echipamenta ca martingala fixa.
– Este de ajutor si in cazul cailor tineri care abia invata sa accepte zabaluta din cauza ca suporta barbia si ajuta astfel calul sa isi relaxeze muschii.

Un frau nu are nevoie neaparata de botar si de regula acesta lipseste la fraurile de tip western. Totusi botarul este util in procesul de dresaj sau la caii tineri pentru a evita ca acestia sa dezvolte obiceiuri proaste ca deschiderea gurii pentru a preintampina actiunea zabalutei.
Fraurile se impart in doua mari categorii:

1. Frau cu zabaluta
2. Frau fara zabaluta

1. Frau cu zabaluta:

a) De tip englezesc

Frau simplu – este cel mai des intalnit, cuprinde o zabaluta si de regula un singur set de darlogi.

Frau simplu cu curelusa de bot

Curelusa de bot este folosita pentru a impiedica deschiderea botului calului in incercarea acestuia de a scapa de actiunea zabalutei, pentru a impiedica incrucisarea falcilor animalului sau pentru a evita plasarea limbii deasupra zabalutei.

Frau simplu fara curelusa de bot

Frau Pelham – Este tot un frau englezesc dar care se foloseste impreuna cu o zabaluta de tip Pelham si care vine, de regula, in combinatie cu doua seturi de darlogi dar acest lucru nu este o regula.

Pelham cu doua seturi de darlogi

Pelham cu un singur set de darlogi

Frau dublu – foloseste doua zabalute simultan si necesita folosirea a doua seturi de darlogi. Farurile duble sunt folosite de regula in nivelurile avansate de dresaj.

– Frau cu botar coborat – Nu este un tip anume de frau dar m-am gandit sa il pun separat. Ideea este ca botarul este coborat mult mai mult decat la un frau englezesc simplu.

b) Frau mexican Botarul este diferit fata de cel al unui frau englezesc normal fiind in forma de x, acest lucru functionant cam la fel ca un frau englezesc combinat cu o curelusa de bot sau ca un frau cu botar coborat. Se presupune ca impiedica obiceiurile proaste ca deschiderea botului pentru a scapa de actiunea zabalutei, incrucisarea falcilor, plasarea limbii deasupra zabalutei etc.

c) Frau australian – nu are de regula botar si este folosit in competitii sau in alte activitati. Toate partile componente sunt tinute laolalta de cate un inel de-o parte si de alta a capului aflat aproape de urechea calului.

d) Frau western

Se pot intalni mai multe varietati de frau western, de regula la acest tip de frau lipseste botarul.

– frau western cu sustinere pe o singura ureche

– frau western cu sustinere pe doua urechi

– Frau western normal

2. Frau fara zabaluta

Aceste tipuri de frau au ca particularitate distincta lipsa zabalutei. In schimb, pentru a compensa precizia zabalutei majoritatea se bazeaza pe anumite puncte de presiune aplicate pe fata calului. Unele dintre aceste tipuri de frau in schimb sunt echivalentul unui capastru cu darlogi atasati. De regula se opteaza pentru utilizarea unui frau fara zabaluta pentru caii care nu pot accepta o zabaluta in gura sau pentru a minimaliza actiunea invaziva pe care o zabaluta o poate avea in opinia unora. Insa, chiar si unele dintre aceste variante de frauri pot fi foarte puternice si neavizate in mainile incepatorilor.

a) Hackamore mecanic – poate fi un frau destul de puternic mai ales ca unii cai nu suporta presiunea aplicata de acest frau asupra fetei.


b) Bosal – o varianta western a fraului fara zabaluta folosita cu tehnica de „neck reining”. Si acest tip de frau poate fi destul de puternic si nerecomandat incepatorilor.

c) alte tipuri de frau fara zabalutaAcest articol a fost publicat în harnasamentul calului, Uncategorized. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s