Gaited horse (rase de cai cu mers special)…

Gaited horse este un termen care desemneaza anumiti cai care pot, in mod natural, sa execute anumite tipuri de deplasare cu viteza intermediara si cu miscare in patru timpi.
In cele ce urmeaza voi prezenta cateva dintre aceste mersuri speciale insotite de cate un mic videoclip pt exemplificare. Dar inainte de a face acest lucru este necesara o trecere in revista a celor patru tipuri de mers principale pe care orice cal, indiferent de rasa, le poate executa.

Pas : Pasul este un mers in patru timpi, cu viteza de aproximativ 6,4 km pe ora. Atunci cand merge picioarele unui cal se misca in segventa : stangul spate, dreptul fata, dreptul spate, dreptul fata intr-o miscare gen 1 – 2 – 3 – 4.La pas calul va avea intotdeauna un picior ridicat si trei pe sol. Calul isi va misca capul usor in directia sus- jos pentru a ajuta astfel mentinerea echilibrului.

Trap – Trapul este o miscare in doi timpi care are o varietate de viteze de deplasare in functie de rasa calului sau de cal, viteza care variaza in jurul cifrei de 13 km pe ora. La trap calul isi misca picioarele la unison in perechi diagonale. Trapul este de regula modul de deplasare „de lucru” al calului. Caii pot sa mearga la canter sau galop pentru scurte perioade de timp dupa care trebuie sa se odihneasca, pe cand un cal de lucru in conditii bune poate mentine mersul la trap cateva ore. Trapul este principalul mod in care caii se deplaseaza dintr-un punct in altul.

Exista doua variatii ale trapului care se invata la inalta scoala de dresaj si anume:
Piaffe – se obtine in momentul in care ceri calului sa mearga la trap pe loc sau aproape pe loc, cu foarte putina miscare de avansare. Centrul de gravitate al calului va fi plasat mai mult spre partea posterioara care va fi usor coborata.  Partea din fata a calului va fi extrem de mobila avand o mare flexibilitate in ceea ce privesc incheieturile de la picioarele din fata.

Passage este un trap executat intr-o miscare cu incetinitorul exagerata in care calul executa un trap extrem de inaltat si puternic. Aceasta miscare difera de trapul obisnuit din cauza ca necesita ridicarea unei perechi diagonale intr-o pozitie mai ridicata decat in cazul trapului normal  precum si suspendarea piciorului in pozitie ridicata pentru o perioada mai mare de timp.

Canter – este o miscare in trei timpi de regula mai rapida decat trapul dar mai inceata decat galopul. Viteza medie este de 16 – 27 km pe ora. In cadrul canter-ului unul dintre picioarele posterioare ale calului, dreptul de exemplu, propulseaza calul in fata. In timpul acestei miscari greutatea calului va fi preluata doar de acest picior in timp ce celelalte trei se misca spre inainte. In cadrul urmatoarei miscari calul va pozitiona pe sol piciorul stang posterior si picioarele din fata in timp ce cel drept posterior va fi inca pe sol. In urmatoarea miscare piciorul stang fata va fi pe sol impreuna cu perechea diagonala.

Galop – galop-ul este foarte asemanator cu cater-ul numai ca este mai rapid si acopera o suprafata mai mare atunci cand este folosit in deplasare. Ca viteza este in jur de 40 – 48 km pe ora si in salbaticie este folosit atunci cand calul vrea sa scape de un pradator.

In afara de aceste moduri de deplasare standard, pas, trap, canter si galop mai exista asa numitele moduri de deplasare speciale ( ambling gaits) intalnite la anumite rase de cai ca American Saddlebred, Icelandic horse, Missouri Foxtrotter, Paso Fino, Peruvian Paso, Rocky Mountain Horse, Tennessee Walker, Marwari..

O sa pastrez denumirile originale din lipsa de termeni romanesti care sa le numeasca.

In special In SUA caii care pot executa aceste feluri de deplasare speciale se numesc „gaited horses”.
Toate aceste moduri de deplasare speciale sunt mai rapide decat pasul dar de regula mai incete decat canter-ul facandu-le foarte bune pt plimbarile calare sau pentru activitatile care cer un timp in sa mai indelungat. ]
Nu toti caii se pot deplasa astfel, pot fi dresati sa o faca sau pot mosteni aceasta caracteristica in mod natural sau cu un minim efort prin dresaj.

1. Pace (Buestru) – este o miscare laterala in doi timpi in care doua picioarele de pe aceeasi parte se misca impreuna intr-o miscare de inaintare spre deosebire de trap unde miscarea se face in perechi laterale. La fel ca si la trap doua picioare vor fi intotdeauna deasupra solului in timp ce doua vor fi pe sol.

2. Fox Trot este de regula intalnit la caii din rasa Missouri Foxtrotter si este un tip de deplasare in patru timpi, diagonal in care piciorul din fata al perechii diagonale atinge solul inaintea celui posterior.

3. Rack

Cand un cal executa aceast fel de deplasare trebuie sa isi poarte capul si gatul sus, tinandu-l destul de imobil si avand o miscare a crupei sus- jos. Marimea pasului, modul de executie si gradul de animare depinzand de rasa calului.
Acest tip de mers poarta si diferite denumiri in functie de rasa calului care exacuta miscarea si anume: Paso Fino (fino, corto, largo), Saddlebred (Rack, Stepping Rack, Singlefoot), Icelandic ( Tölt), Spotted Saddle Horse (Saddle Rack).

O alta varianta a acestui mers este si Tölt, specific rasei Icelandic Horse.

Oalta varianta este si modul de deplasare al cailor din rasa Paso Fino si anume fino, corto, largo… Modul de executie este la fel dar denumirile difera in functie de lungimea pasului facut.

4. Running Walk – caracteristic rasei Tenessee Walking Horse. Este executat la fel ca pasul dar este caracterizat printr-o viteza mult mai mare.

5. Revaal sau Ravaal este un mers in patru timp asociat cu rasele Marwari, Kathiawari si SIndhi, toate trei rase specifice Indiei. Acest tip de mers este mai comod si mai  rapid decat trapul si era folosit in desert pentru a acoperi distante mari intr-un mod cat confortabil.

Reclame
Acest articol a fost publicat în Uncategorized. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s