Frizianul (Friesian horse)

Frizianul (Friesian) este o rasa de cai originara din Friesland o provincie din Olanda. Cu toate ca, din punct de vedere al conformatiei, rasa aduce cu un semigreu (draft horse) Frizienii sunt foarte gratiosi pentru dimensiunea lor. Se crede ca in timpul Evului Mediu, stramosii Frizianului de azi erau folositi drept cai de razboi prin toata Europa. Se prefera aceasta rasa datorita dimensiuni sale si a faptului ca puteau purta in batalii un cavaler cu tot cu armura sa. Chiar daca rasa a fost pe punctul de a disparea cu numeroase ocazii Frizianul de azi este intens utilizat si foarte popular, utilizat atat in atelaje cat si pentru calarie. Mai recent rasa este folosita si in competitiile de dresaj.

Caracteristici: Frizianul este adesea recunoscut dupa culoarea sa neagra, cu toate ca aceasta nu este unita trasatura distinctiva a lor. Acestia au de asemenea si o coama si coada foarte lungi si bogate, de regula ondulate. O alta trasatura distinctiva ar fi parul destul de lung de pe chisita, trasatura pe care o intalnim mai des la rasele semigrele.
Oficial Frizienii nu au nici un marcaj alb dar de cele mai multe ori se accepta pentru inregistrare si exemplare cu o mica stea in frunte. Extrem de rar se intampla ca un Frizian sa fie de culoare roib dar aceste exemplare nu pot fi inregistrate.
Inaltimea la greaban pentru un Frizian va fi de regula cuprinsa intre 1.50 m – 1.70 m.
Rasa este de asemenea cunoscuta si pentru trapul lor cu pas inalt si rapid.

Frizianul este considerat un cal binevoitor, activ si energic care este totodata bland si docil. Un Frizian va atrage intotdeauna atentia prin felul sau elegant de a fi.
Rasa are o conformatie foarte buna de regula si o structura osoasa puternica, ceea ce poarta denumirea de conformatie de tip Baroc. Frizienii au gat lung, puternic si arcuit, urechi mici, cap de tip spaniol. Au corp compact si musculos cu crupa puternica. Membrele sunt de regula scurte si puternice.
In ziua de azi intalnim doua tipuri conformationale, tipul baroc in care intra Frizienii de tip clasic, mai robusti, si tipul modern, de sport care are o osatura mai fina.

Frizianul este folosit, mai ales varianta cu osatura mai fina, pe tot teritoriul Europei si Americii atat pentru atelaje, calarie si competitii de dresaj. Frizienii raman insa foarte populari cai de trasura datorita faptului ca sunt puternici si au trapul foarte atragator.Este foarte popular in competitiile de atelaje in echipa datorita modului de a se misca si a dispozitiei bune. De asemenea Frizienii sunt buni drept cai „pt orice” folositi in competitii, atelaje, calarie si drept cai de circ.
Datorita aspectului lui atragator Frizianul este popular in industria filmului. Utilizarea lor in filmele istorice este insa de o acuratete destul de indoilenica de vreme ce rasa, asa cum este ea astazi a aparut abia acum 400 – 600 de ani.

Si Frizianul de culoare roiba …(inca o data mentionez ca nu este ceva de dorit in cadrul rasei, ci este o intamplare foarte rara si astfel de exemplare nu pot fi inregistrate). Ca orice aparitie rara si deosebita Frizianul de culoare roiba este insa destul de cautat.

Acest articol a fost publicat în Uncategorized. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

3 răspunsuri la Frizianul (Friesian horse)

  1. toma_alina_08 zice:

    daca as avea un frizian ca asta de culoare roiba as fii creca cea mai fericita din lume ca totusi este si foarte rara rasa asta.

  2. toma_alina_08 zice:

    nu vroiam sa zic rasa ci culoarea

  3. lucian zice:

    super cai,,, frumosi

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s