Instrumente ajutatoare in echitatie

In acest articol voi incerca o prezentare sumara asupra celor mai des utilizate instrumente „ajutatoare” folosite in calarie cu intentia de a obtine un anumit rezultat. Le voi numi instrumente ajutatoare in lipsa de alta denumire mai potrivita.

Aceste instrumente ajutatoare reprezinta orice piesa de echipament folosita in cazul unui cal, exceptand saua si fraul cu o zabaluta simpla, sau fraul dublu. Pot de asemenea fi intelese si ca lucruri care influenteaza calul in mod mecanic. In aceasta categorie intra martingalele, fixe sau mobile, gog-ul, darlogii de incordare, darlogi laterali plus alte echipamente asemanatoare.
Totusi exista si alte cai pentru a obtine rezultatul dorit. Vreau ca un calaret sa inteleaga ca scopul nu e acela de a obliga calul sa isi tina capul intr-o anumita postura. Aceast rezultat poate fi obtinut si prin dresaj, fara a face uz de instrumente aditionale care vin ca o scurtatura in obtinerea unui rezultat care in mod normal ar avea nevoie de mai multa munca.

Darlogii de incordare

(in engl. „running reins” sau „draw reins”) sunt o piesa de echipament care vine in mainile calaretului ca niste darlogii obisnuinti, apoi trece prin inelele de la zabaluta si se agata fie de o parte si de alta a chingii, fie se trece printre picioarele din fata ale calului si se agata de chinga in acelasi fel ca o martingala. Lungimea fixa dintre chinga, zabaluta si mana calaretului impiedica calul sa isi ridice capul mai mult decat ii este permis.

Totusi acest echipament pare a avea o multime de utilizari. Multi calareti ii folosesc ca ultim resort pentru a impiedica calul sa fuga cu ei, altii il folosesc pentru a impiedica calul sa „scape” in momentul in care ii invata schimbarile de picior la galop. Cei mai multi insa se folosesc de acest echipament atunci cand nu isi pot face calul sa accepte zabaluta, si sa vina spre contact sau atunci cand sunt rusinati in momentul in care calul isi ridica capul sus din cauza lipsei de echilibru sau a altor dificultati pe care le intampina.

Darlogii de incordare vin ca un ajutor pentru calaret, avand rolul de a oferi mai multa forta calaretului. Avand doar darlogi obisnuiti calul isi poate ridica capul atata timp cat distanta dintre zabaluta si mana ramane la fel. Pentru a invinge calul prin forta calaretul trebuie sa incerce sa traga capul calului in jos apasandu-si mainile in jos pe darlogi. In aceasta pozitie insa calaretul nu are suficienta forta pentru a forta calul in pozitie dorita.
Prin urmare darlogii de incordare sunt un instrument care ofera mai multa forta, nu mai multa intelegere, cooperare si incredere.
In mod ideal sunt folositi ca un instrument de dresaj, pentru scurte perioade de timp, o data, de doua ori pana calul invata ce anume se asteapta de la el. Nu este recomandata folosirea acestui echipament in mod uzual doar pentru a impiedica calul sa isi ridice capul sus din diverse motive.

„Darlogii de incordare sunt instrumente de dresaj care ajuta calul sa invete sa mentina un contact usor cu zabaluta in timp ce se deplaseaza in linie dreapta si echilibrat.
Nu sunt scurtaturi pentru a forta calul sa isi tina capul mai jos. ”

Partea buna este ca in cazul acestui tip de echipament contactul cu gura calului poate fi indepartat oricand pentru a recompensa un raspuns favorabil din partea calului.

Trebuie tinut cont ca unele comportamente (de exemplu capul tinut mult mai sus decat e necesar) pot avea o multime de cauze, de exemplu dureri musculare, sa care nu se potriveste si deranjeaza calul, slabiciune, lipsa de educatie, probleme dentare, calaret neexperimentat etc. Prin urmare inainte de a folosi un astfel de echipament, chiar si pentru cateva sesiuni de calarie, e necesar sa facem cercetari si sa excludem in principal problemele de sanatate pe care le-ar putea avea calul si apoi sa ne asiguram ca avem un echipament adegvat respectivului cal (sa corespunzatoare, zabaluta corespunzatoare). Acest lucru se aplica in cazul oricarui instrument de genul acesta.

Darlogii laterali

Darlogii laterali sunt o piesa de echipament destinata lucrului la lonja. Aceasta se prinde de inelele zabalutei si apoi de sa sau de chinga. Se foloseste pentru a incuraja mobilitatea gatului (flexion) si pentru a face un cal sa aiba gura mai sensibila. Pentru lucrul la lonja, mai ales atunci cand calaretul nu are control asupra darlogilor, ajuta la calmarea calului. Utilizati in mod impropriu pot restrictiona miscarea calului si il pot face sa se impiedice si sa cada.
Darlogii laterali pot fi solizi sau cu insertii de elastic sau cauciuc. Cei cu elastic sunt mai putin duri fiind mai permisibili si destinati calului neexperimentat pe cand cei solizi sunt destinati cailor experimentati.
Darlogii laterali solizi trebuie ajustati cu mare atentie mai ales pentru caii sensibili unde, fiind prea stransi, pot provoca cabrari, tremur al capului sau chiar panica. Darlogii laterali cu cerculet de cauciuc sunt mai ingaduitori dar nu atat de mult ca cei cu insertie de elastic. Totusi sunt mai grei si la trap sau galop se misca destul de mult ceea ce nu produce un contact destul de stabil.

Inainte de a folosi darlogi laterali este incurajata incalzirea calului fara darlogi laterali si apoi aplicarea lor mai intai largi si apoi pe parcurs scurtati pana la lungimea dorita. Utilizarea darlogilor laterali se recomanda doar pt trap si galop usor si nu pentru pas sau pentru sarituri.

Principalul argument impotriva darlogilor laterali este acela ca poate distruge gura unui cal sensibil daca sunt folositi inadegvat si mai ales daca calul este neexperimentat. Un cal experimentat, mai ales daca este invatat sa se deplaseze intr-o maniera corecta (cu un anumit grad de colectie) nu va avea probleme mari cu darlogii laterali, pe cand un cal tanar si neexperimentat se va lovi continuu cu zabaluta la orice miscare din cauza darlogilor laterali.

Un alt dezavantaj e ca darlogii laterali nu pot fi utilizati astfel incat sa recompenseze calul atunci cand are un comportament pozitiv.

Gog-ul sau chambon

Gog-ul este un instrument mai elaborat decat darlogii laterali si este destinat de regula lucrului la lonja, dar multi il folosesc pentru dresaj sau calarie in general.
Gog-ul este singurul dintre instrumentele prezentate mai sus care incurajeaza o pozitionare a capului corecta si permite libertate de miscare calului.
Modul de actiune este urmatorul:
In momentul in care calul isi ridica capul si isi plaseaza nasul mai sus decat ar trebui gog-ul intra in actiune. Corzile actioneaza asupra gurii prin intremediul zabalutei si in acelasi timp apasa capul in jos prin intermediul piesei de la ceafa. Orice miscare pozitiva din partea calului va fi in mod instantaneu recompensata.
De regula caii reactioneaza bine la gog din cauza ca actiunea lui nu este atat de severa si ofera recompensa imediata in cazul unui raspuns pozitiv.

Martingala – fixa si mobila

Martingala mobila se ataseaza de chinga, si se trece prin darlogi prin intermediul inelelor de metal.
Martingala fixa se ataseaza in acelasi fel doar ca se ataseaza sub botar si are o lungime fixa.

Martingala mobila este folosita in mod uzual pentru caii de obstacole si este de regula extrem de utila in cazul cailor care au obiceiul sa incerce sa scape de sub controlul calaretului in momentul in care se apropie de obstacol.

Martingala, fie ea fixa sau mobila, are rolul de a impiedica calul sa isi ridice capul mai sus decat este necesar in incercarea de a scapa de sub actiunea zabalutei. Partea buna la martingala mobila este ca intra in actiune doar atunci cand este necesar, si anume cand darlogii sunt ridicati mai sus de un anumit nivel. Inelele martingalei intra in actiune si aplica presiune pe zabaluta tragand in jos si nu inapoi, ceea ce este un lucru foarte bun de vreme ce darlogii, fara martingala, vor aplica presiune pe zabaluta tragand inapoi atunci cand calul isi ridica capul foarte sus.

O parte negativa in cazul martingalei fixe este faptul ca in momentul intrarii in actiune presiunea aplicata va fi destul de intensa, prin urmare folosirea martingalei va trebui gandita cu grija in cazul cailor care au tendinta sa se panicheze si sa cabreze.

Un lucru import este acela ca darlogii folositi in combinatie cu o martingala trebuie sa aiba opritori. Acestea impiedica inelele de la martingala sa alunece spre zabaluta cand calul isi lasa capul jos si astfel sa se incurce in zabaluta si sa produca accidente.

Nu stiu cat de mult ajuta aceasta prezentare, este destul de succinta si facuta mai mult pentru a oferi o prezentare simpla asupra celor mai utilizate intrumente ajutatoare la noi. Cel mai important lucru de tinut minte este ca fiecare are rolul lui si se poate dovedi de mare ajutor, dar doar in mainile unui expert. In mainile unui necunoscator chiar si cea mai simpla piesa de echipament poate produce mai mult rau decat bine.

Acest articol a fost publicat în harnasamentul calului. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Un răspuns la Instrumente ajutatoare in echitatie

  1. Nora Miu zice:

    Pot sa ajut cu un mic exercitiu ce mie mi s-a parut foarte eficient pentru a il face pe fiul meu sa inteleaga ”PRESIUNEA ” exercitata de darlogi și anume : am asezat in gura lui Stephan un darlog improvizat dintr-o bucata de piele…si apoi m-am plasat in spatele lui. Am exercitat presiuni usoare inapoi sau in sus sau in jos…..si a dat rezultate extraordinare !!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s